Świat magii

Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.
Świat magii

PIERWSZA WOJNA CZARODZIEJI

Pierwsza wojna czarodziejów

Administrator
    Administrator
    Admin
    Admin

Liczba postów : 61

Pierwsza wojna czarodziejów Empty Pierwsza wojna czarodziejów

Pisanie  Administrator Pią Sie 13, 2010 12:48 pm

Pierwsza wojna jest konfliktem czarodziejów i śmierciożerców w latach 1943 - 1981. Wojnę tą wywołał Lord Voldemort, znany wcześniej jako Tom Marvolo Riddle.

Tom Marvolo Riddle, znany uczeń Hogwartu zmieniał się powoli w Lorda Voldemorta. Czarny Pan miał obsesję na punkcie czystości krwi, choć sam był pół-czarodziejem. Pierwszym aktem jego zła było zamordowanie ojca (Tom) i dziadków (Thomas i Mary Riddle) w Little Hangleton. Choć z początku nie wiedziano, że zrobił to Tom, po pięćdziesięciu latach odkrył to Albus Dumbledore. Drugim aktem była śmierć Chefsiby Smith, bogatej, starszej pani, która posiadała amulet Slytherina i czarkę Helgi Hufflepuff. Zabrał je młody egzekutor długów, Tom Marvolo Riddle.

Około roku 1970 pojawili się poplecznicy Lorda Voldemorta zwani śmierciożercami. Wraz z Voldemortem, który miał horkruksy, armia czarnoksiężników miała dostać się do Ministerstwa Magii i przejąć władzę nad światem czarodziejów. Ataki na mugoli, czarodziei i "szlamy" spowodowały powstanie Zakonu Feniksa, ugrupowania czarodziejów pod wodzą Albusa Dumbledore'a, którzy mieli zniszczyć Voldemorta i jego armię. Mniej-więcej w tym samym czasie Anglię zaatakowały olbrzymy, którymi również dowodził Voldemort. Jedank na pomoc Dumbledorowi przybyli aurorzy, którzy zabili wiele olbrzymów, a resztę wygnali w góry.

W 1981 roku śmierciożercy zaczęli znikać. Jednak nadal zabijali. Przykładem jest rodzina Longbottomów. W tym samym roku Voldemort zabił Regulsa Arktutusa Blacka, który wykradł jeden z jego horkruksów {zobacz R.A.B.). Trochę czasu później Riddle postanowił zabić Jamesa i Lily Potterów, których syn miał zagrozić Voldemortowi (przepowiednia Sybilli Trelawney). Voldemort zabił oboje Potterów, lecz nie zdołał zamordować małego Harry'ego. Zaklęcie Avada Kedavra odbiła się od chłopca i ugodziła w Riddle'a. Po 13 latach, na cmentarzu w Little Hangleton, tak to określił: "Aach... straszliwy to był ból, moi przyjaciele, i nic nie mogło mnie przed nim uchronić. Zostałem wyrwany ze swego ciała, stałem się czymś mniej niż duch, czymś mniej niż najmarniejsze widmo, ale jednak żyłem". A mógł żyć i się odrodzić dzięki horkruksom, o których nikt, nic nie wiedział...

źródło: wikipedia.pl

Obecny czas to Pią Lis 15, 2024 4:31 am